Akupunktur

Akupunktur

Akupunktur, akupressur, koppning, Gua Sha och öronakupunktur

Målsättningen är att genom Akupunktur och Traditionell Kinesisk Medicin hjälpa fler människor att må bra.

Traditionell Kinesisk Medicin (TCM eller TKM) med akupunktur är ett av världens äldsta medicinska system och kan både behandla och förebygga många sjukdomar och smärttillstånd, akuta såsom kroniska.

TCM bygger på en grundläggande tanke om att kroppen oavbrutet strävar efter hälsa och att vi på olika sätt kan hjälpa den att nå balansen igen.

Eftersom kinesisk medicin och akupunktur påverkar hela kroppen är behandlingsområdena många och gäller såväl kroppslig som själslig ohälsa. Några behandlingsområden är exempelvis smärtor, migrän och spänningshuvudvärk, allergier, inflammationer, hormonella obalanser, stressrelaterade sjukdomar och tillstånd som oro, ångest och depression samt sömnsvårigheter. Många väljer akupunktur för dess stärkande effekt på allmäntillståndet eller som effektivt stöd när man vill gå ner i vikt eller sluta röka.

Eftersom dina besvär är unika för dig skapas alltid en individuell behandlingsplan för just dina åkommor. Därför görs en noggrann genomgång av hälsotillstånd, livsstil och matvanor innan behandlingsstart.

I behandlingsutbud ingår utöver akupunktur även akupressur, gua sha (kinesisk skrapmassage), koppning och öronakupunktur/öronfrön. Kombinerade behandlingar är möjliga och ofta av fördel. För den som är nålrädd finns att välja bland de nållösa behandlingsalternativen.

Som medlem i Svenska Akupunkturförbundet använder man endast engångsnålar och är ansvarsförsäkrad.

Akupunktur
Akupunktur betyder fritt översatt nålbehandling och har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin TCM som är ett av världens äldsta medicinska system. Inom traditionell kinesisk medicin kallas människans livskraft för qi. Vid sjukdom beskrivs flödet av livskraften qi som störd. Med akupunktur kan jämvikten och ett lagom flöde av qi uppnås vilket återställer hälsan eller lindrar sjukdom.

Med akupunktur behandlas en stor mängd sjukdomar samt ges i förebyggande syfte och vid friskvårdande behandling.

Världshälsoorganisationen (WHO) anger över 100 behandlingsområden med traditionell akupunktur. Bland annat rekommenderas akupunktur vid:

. Depression, Oro, Ångest
· Sömnsvårigheter
· Magsår och relaterade besvär
· Matsmältningsproblem
. Illamående
· Huvudvärk, Migrän, Spänningshuvudvärk
· Artros och Rheumatoid Arthritis
· Knäbesvär
. Rygg- och ledbesvär
· Nacke och skulderbesvär
· Tennisarm, Golfar
· Menstruationsbesvär/PMS
· Infertilitet
· Allergier/allergisk Rhinit och Astma
· Urinvägs-, prostatabesvär, Uretrit
· Postoperativa smärtor
· Hälsporre
· Ischias
· ADHD/ADD
· Besvär efter hjärnblödningar
· Yrsel/Vertigo

Utöver dessa behandlingsområden kan man med hjälp av akupunktur och speciell öronakupunktur gå ner i vikt och få stöd vid olika avvänjning såsom nikotinavvänjning.

Första konsultationen:
Eftersom dina besvär är unika för dig skapas alltid en individuell behandlingsplan för just dina åkommor. Därför görs en noggrann genomgång av hälsotillstånd, livsstil och matvanor med utgångspunkt från traditionell kinesisk medicin och västerländsk diagnos innan behandlingsstart. Räkna därför med ca 90 minuter vid första konsultationen inklusive behandling och vid följande behandlingstillfällen med ca 60 minuter.

Hur går behandlingen till?
En kinesisk pulstagning och observation av tungan utförs alltid som hälsobedömning. Behandlingen planläggs utifrån en strävan till återskapande av jämvikt i kroppens flöden bland annat hormon- och blodflödet. Mycket tunna nålar sätts sedan i individuellt utvalda områden på huden. Detta för att dämpa ett överskott eller stärka en svaghet i din kropp. Du vilar därefter på behandlingsbänk. Många känner ett tydligt lugn under och efter behandlingen.

Vid behov kan akupunktur med fördel blandas med andra behandlingar så som öronakupunktur, den kinesiska skrapmassagen gua sha eller koppning.

Trygg och säker behandling
Som medlem i Svenska Akupunkturförbundet har man en flerårig utbildning till akupunktör, man använder sig endast av engångsnålar och har ansvarsförsäkring.

Vanliga frågor till akupunktur:
Hur många behandlingar behövs?
Antal behandlingar beror på åkomma och personens medfödda egenskaper. Som tumregel kan man säga att en kort tids sjukdom inte har påverkat så många organ och gett så många kroppsförändringar – och då behövs bara kort tid med akupunktur för att få förbättringar. Men ett sjukdomstillstånd som varit långvarig kräver fler behandlingar.

Gör nålarna ont?
Själva nålsticket känns ofta knappt, men reaktionen på nålstimuleringen kan kännas olika.

Vad ska jag tänka på vid behandling?
Det är bra att ha ätit lite ca en timme innan behandling men inte för tungt.

Kan jag blanda akupunktur med andra behandlingar?
Det går bra men man rekommenderar inte att göra det samma dag som behandlingen.

Finns det biverkningar?
Det finns inga biverkningar av själva akupunkturen. Det kan förekomma blå fläck ibland där nålen satt. De är både harmlösa och tillfälliga. Ibland kan den behandlade uppleva kortare stegring av ett symptom som är snabbt övergående och brukar inleda läkeprocessen.

Kan jag träna som vanligt efter behandlingen?
Lätt träning går bra men för bästa resultat borde det inte vara något tungt träningspass så att läkningen kan komma igång.

Om man är rädd för nålar?
För den som upplever nålrädsla finns det att välja bland nållösa behandlingsalternativen så som akupressur, gua sha, koppning samt öronfrön.

Akupressur
Akupressur är ett nållöst alternativ till akupunktur (se text under akupunktur) och upplevs av patienterna som djupt avlappnande. Istället för att använda nålar pressar man akupunkturpunkterna för att balansera kroppen och sinnet.

Vid behov kan akupressuren med fördel blandas med andra behandlingar så som öronfrön, den kinesiska skrapmassagen gua sha och/eller koppning.

Gua Sha
Gua Sha är en traditionell kinesisk skrapmassage med en speciell skrapa. Behandlingen har används i hela Asien i århundraden.

Den löser kramper och smärta, och förbättrar cirkulationen till muskler, vävnader och organ. Den används även för att stärka immunsystemet. Gua sha kyler patienten som känner sig för varm och värmer patienten som känner sig för kall, den löser spänningar och minskar ångest.

Genom jämna strykningar (gua) framträder sha som små röda fält som kallas ”petekier” och smärtan förändras omedelbart. På några minuter tonar de små röda fälten ut i en mer jämn kolorering. Observera att det blir märken som försvinner helt ca två till tre dagar efter behandlingen. Smärtlindringen varar även efter att sha har försvunnit.

Efter behandling rekommenderas patienten att skydda området från vind, kyla och direkt solsken till märkena försvinner, samt uppmuntras också att dricka mycket vatten och äta måttligt för att stödja den avgiftande effekten.

Gua sha kan med fördel kombineras med akupunktur eller koppning om det finns mycket stagnationer hos patienten.

Koppning/Moving Cupping
Plastkoppar sugs fast med vakuum på utvalda akupunkturpunkter för att stimulera flödet av blod och qi till muskulaturen, underliggande vävnader och relaterade organ. Koppning är ett bra alternativ när man inte vill använda nålar. Kopparna sitter kvar i ca 10-15 minuter för att på så sätt lösa muskelspänningar, smärta och fördämningar i området. Ibland väljer terapeuten att dra kopparna över huden om ett större område är drabbad. Detta kallas för Moving Cupping.

Observera att det blir märken efter behandlingen som försvinner efter ca 3 dagar. Patienten rekommenderas att skydda området från vind, kyla och direkt solsken till märkarna försvinner, samt uppmuntras också att dricka mycket vatten och äta måttligt för att stödja den avgiftande effekten.

Koppningen används ofta i kombination med akupunktur vid muskulära besvär.

Öronakupunktur
I örat finns mer än hundra olika punkter som representerar hela kroppen och dess olika organ. Öronakupunkturen kan ges med speciella nålar som tas ut efter ca 30-40 minuter. Den har visat sig vara effektiv vid olika smärttillstånd, inflammationer, stress och oro samt vid avvänjning. Den kan med fördel kombineras med kroppsakupunktur, akupressur eller gua sha/koppning.

Som nållöst alternativ finns det små frön eller magneter på plåsterbitar som sitter permanent. Genom att trycka på fröplåstren i ca 30 sekunder 3 gånger om dagen aktiveras punkterna. På magnetplåstret trycker man inte utan effekten varar så länge plåstret sitter kvar.

Gå ner i vikt/nikotinavvänjning med öronakupunktur

Den som vill gå ner i vikt behandlas med små permanentnålar som sätts i speciella punkter i örat som dämpar aptiten och förebygger känslan av matthet och irritation som annars kan förekomma vid minskat kaloriintag eller annan diet. Nålarna sitter kvar i ungefär en vecka och byts sedan ut.

Även vid nikotinavvänjning behöver man en stöd som minskar eller tar bort abstinensproblem och röksuget där öronakupunktur med permanentnålar som sitter i örat i ca en vecka och byts sedan ut upplevs som stor hjälp.

Priser
Akupunktur/Akupressur/Zonterapi
Första konsultation 90 minuter 690 SEK
Återbesök 60 minuter 690 SEK
Återbesök 90 minuter 780 SEK

Gua Sha
Första konsultation 60 minuter 690 SEK
Återbesök 30 minuter 380 SEK

Mer information och bokning
Bokning av tider görs via www.bokadirekt.se, sök på akupunktur i Billdal eller på denna adress:
https://www.bokadirekt.se/places/akupunktur-%26-tcm-kungsbacka-billdal-10117
För mer information ring 0723-221766.

Varmt välkommen!
Karin Eringskog Tauer
Dipl Akupunktör
Medlem i Svenska Akupunkturförbundet

Hitta oss

Vita Reali AB
Besöksadress:
Kungsporten 1G, 427 50 Billdal
2 timmar gratis P utanför Restaurang Porten
+46 793 38 63 35
info@vitareali.se